Игрови схеми - тайният шифър на детската игра

Актуализирано: Мар 21


Анита Гергова е майка и създател на успешен проект, който дава достъп на родители, семейства и специалисти. Тя представя в България курсовете на Адел Фабер и Илейн Мазлиш чрез “Осъзнати родители”.

В първия за България “Дигитален фестивал за ранно детско развитие”, Анита Гергова ще се включи с две полезни теми за родители и деца:

Детето удря, бута, хапе

Игрови схеми: Тайният шифър на детската игра

Случвало ли ви се е детето ви да не спира да прави едно и също, непонятно за вас, действие, което ви се струва безсмислено или, най-малко, неподходящо?


Например не спира да хвърля предмети от столчето за хранене, едва ли не напук? Или се катери право нагоре по пързалката и въобще не ви чува, като се опитвате да го спрете? Или хвърля пясък във въздуха и изобщо не иска да разбере, че така не се прави? Можете да продължите да изброявате до утре, нали?


Това, с което вероятно ще ви изненадаме, е фактът, че зад всяко едно от тези, а и много други често повтарящи се детски занимания, стои шифър.Не толкова сложен и не толкова таен, но толкова важен, че им помага да усвояват нови знания и умения и да се развиват правилно и в пълно съответствие с текущите им нужди.


Какво представляват игровите схеми?

Този шифър се казва игрови схеми. Това са повторяеми модели на поведение в детската игра. Ако добре познаваме какви са различните видове игрови схеми, как биха могли да се проявят в детската игра и успеем да ги разпознаем в нашите деца (или в тези, които са ни поверени), ще можем много по-ефективно да подпомогнем децата в процеса им на изследване на света, експериментиране и учене. Същевременно ще имаме много по-дълбоко разбиране за тяхното поведение, което помага за по-осъзнатото ни свързване и общуване с тях.


Кои са най-често срещаните игрови схеми в детската игра?

Ако сте родители, учители или обгрижващи малки деца и искате да научите подробности за игровите схеми, ролята им и как да ги използваме в полза на децата и в наша полза, каним ви и на събитието „ Дигитален фестивал на ранно детско развитие‘‘, което ще се проведе на 15-ти и 16-ти май 2021 г.


Промяната на всяко семейство, навиците и отключването на различни закономерности започва с образованието: в търсене на отговор на нуждите на всяко дете и семейство.

“Дигитален фестивал за ранно детско развитие”, ще промени средата на живот, психологическия климат в семейството, възможностите за развитие, откриване на нови интереси и толерантност към тях.


Семеен билет:

https://bit.ly/30lDN5a


Комбиниран билет:

https://bit.ly/3cfwHou


Схема "Траектория":

Тази схема помага на децата да изучават движението на предметите и телата им по вертикала и хоризонтала в пространството.


Често се идентифицира лесно, ако детето обича много да се люлее на люлка, да хвърля различни предмети, да изсипва играчките си на земята и др.


Най-добрият начин да подпомогнем детето, ако схема траектория е във вихъра си, е да предоставим безопасна и контролирана среда, в която да практикува действията, които е решило.


Транспортна схема:

Името говори само – децата транспортират, пренасят с ръце или помощни материали – колички, кошници, чанти, раници и т.н.


Може да я разпознаете, ако детето ви непрекъснато събира и пренася различни предмети. Често в активна фаза на тази схема децата обичат да разнасят със себе си раница или чантичка, пълна с каквото ви хрумне.


Понякога може да я видите изразена в това детето да бута столове или да товари различни неща в камиончета, колички и други превозни средства, за да ги премества и извозва от едно място на друго.


Трансформираща схема:

Тя се изразява най-често в смесване и трансформиране на различни текстури, консистенции, цветове или материи, заедно с изучаването на промяната им, когато се смесят или променят.


Игрови схеми - тайният шифър на детската играНай-доброто възпитание е да не възпитаваме, а да израстваме заедно!акви цветове ще се получат, когато смесим различни цветове от водните боички?


Как се променя външният ми вид, когато сменя дрехите си, или се маскирам? Все интересни въпроси, на които детето може да си отговори най-добре, когато опита само, и то многократно.


Най-доброто възпитание е да не възпитаваме, а да израстваме заедно!


Да разбираме смисъла на думите - честен, човешко, грешка, обич, подкрепа, чувства, страх, семейство.

Това е единственият ключ към успешното родителство. „Ако родителите смятат, че изцяло и напълно управляват и насочват детето, се заблуждават.


Детето също „работи“ върху тях, както и те над него." Всеки „каприз“ на детето е вик за помощ. А всяка помощ от родителя е любов.


“Дигитален фестивал за ранно детско развитие”,

354 преглеждания0 коментари

Подобни публикации

Виж всички