Търсим добрите специалисти - Доника Боримечкова и нейната история


Търсим добрите специалисти, за да разкажем тяхната история.

Кампания на Девелопия с цел представяне на най-добрите специалисти на България в различни сфери.


Представете себе си с няколко думи:

Казвам се Доника Боримечкова. Психолог съм. Работя от повече от 10 години в областта на услугите за деца. В последните години фокусът ми е насочен в посока Семейство, Ранно детско развитие и Дигиталната среда на децата. Развивам се в полето на приложната психоанализа на Жак Лакан.


Какво за Вас означава ранно детско развитие?

Ранното детско развитие обхваща периода на „първите 7“. В тях бих добавила и периодът на бременност на майката, защото децата се раждат в езика на близките си, преди да са се появили на бял свят. Това е може би най- динамичния период на развитие в човешкия живот.


Каква е Вашата лична история?

А на Вашите пациенти/работа с родители и деца? Имате ли любим момент от своето професионално развитие, случка, ден или ситуация, в която сте попадали и никога няма да забравите?

Дъщеря, жена, майка. Толкова за личната ми история.

Личните истории на моите клиенти са строго конфиденциални.

Любимият ми момент в живота е, когато претърпях срещата с психоанализата. Тогава намерих своя път и усещането за удовлетвореност и полезност.


Вярвате ли, че родителите изграждат личността на детето? Ако да, защо?

Абсолютно, да. Родителите не са просто генетичен материал. Ще отговоря с цитат от Жак Лакан от неговите „Семейни комплекси“ – „…семейството не е естествено, не е биологичен, а социален факт“.


Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте били изправени при работа с родители, семейства и деца?

Когато в детската градина ми се наложи да работя с деца в първа група, и всички плачеха до обяд в продължение на седмици…. Накрая просто се разплаках с тях от безсилие. И те спряха да плачат! И след това, когато родителите им идваха тревожни какво им разказват децата, че се се случва в детската градина. Тогава любезно ги молех да не вярват на всичко, което чуват за детската градина. В замяна на това им обещавах да не вярвам на всичко, което чувам, че се случва в дома им.


Съществуват ли според Вас твърде много тревожни родители, семейства и деца? Защо?

Да, съществуват. Основната причина е, че родителите в съвремието си трябва да балансират между много области, да съчетават много роли. В такъв момент е лесно човек да загуби баланс.


Кои са най-честите проблеми и трудности във Вашата работа и практика, пред които сте изправени?

Закъснелите реакции на родителите към затрудненията на децата им и очакванията им, че детския психолог е магьосник, който знае едно тайно копче на детето им, което да натисне и всичко да се оправи в рамките на дни.


Какво е Вашето послание с едно изречение към съвременните деца?

Играйте, мечтайте, вярвайте!


278 преглеждания0 коментари

Подобни публикации

Виж всички