"За последните 50 години, средният процент на зачеванията в световен мащаб е намалял на половина"


Безплодие/ Стерилитет - статистика, причини, изследвания, лечение


Безплодието, наречено още стерилитет, се определя като невъзможността на една жена в детеродна възраст да зачене в рамките на една година сексуална активност без използване на контрацептиви. Като безплодие се определя и преживяването на няколко спонтанни аборта. Статистиката показва, че всяка шеста двойка в света страда от безплодие. В развиващите се страни – всяка четвърта. Честотата на безплодие варира от 10 до 20 процента.


За последните 50 години, средният процент на зачеването в световен мащаб е намалял наполовина.


Причините за безплодието често са свързани с нарушения в сексуалната сфера на единия или двамата партньори. В 30% от случаите, то се дължи на смущения в сексуалната сфера при жените, в други 30% - на смущения при мъжете и в около 30% от случаите безплодието e свързано с проблеми и при двамата партньори или е неизяснено.


Кои са причините за безплодие при жените?

Безплодието при жените е разделено на първичен и вторичен стерилитет. Първичният стерилитет е липсата на бременност в миналото.


Вторичният стерилитет при жените се диагностицира при наличието на предишна бременност.

Често срещани причини за женското безплодие са:

 • непроходими или трудно проходими маточни тръби;

 • изчерпан яйчников резерв;

 • хормонален дисбаланс - липса на овулация, поликистозни яйчници, недостатъчност на лутеалната фаза;

 • ендометриоза;

 • проблеми със щитовидната жлеза;

 • инфекции;

 • имунологични и генетични причини и др.

Кои са причините за безплодие при мъжете?

Причина за мъжкото безплодие често е лошото качество на спермата. То може да се състои в малък брой сперматозоиди, сперматозоиди с не добра подвижност или нарушена морфология. Някои от причините за лошото качество на сперматозоидите и мъжкия стерилитет са следните:

 • крипторхизъм (не спуснали се или късно установили се в скроталната торбичка тестиси);

 • варикоцеле (разширени вени на тестисите);

 • хидроцеле (наличие на течност в скроталната торбичка);

 • травма на тестисите;

 • хормонален дисбаланс;

 • тумор;

 • излагане на радиация;

 • алкохол и употреба на наркотици;

 • генитални инфекции;

 • имунологични или генетични причини;

 • прекомерни упражнения;

 • стрес.

Какви изследвания са необходими и защо?

Препоръчително е изследвания за установяване причината за безплодието да се направят едновременно и на двамата партньори.


Изследванията на мъжкия стерилитет започват със спермограма. За спермалния анализ е необходимо да се спазят от 3 до 5 дни сексуално въздържание. В клиниката по фертилитет на партньора му се предоставя стерилен контейнер, за да отдели еякулат. Ако параметрите на спермалния анализ не са в норма, изследването може да се повтори и да се направят доуточняващи прегледи и изследвания - хормонални, генетични и др. Трябва да се посетят уролог или андролог – специалисти, занимаващи се с половата система на мъжа и мъжкия стерилитет. В редки случаи, за да се установи причината за влошената сперматогенеза и да се избере подходящ метод на лечение или асистирана репродукция, може да се наложи операция и биопсия от тестиса.


Изследванията на жените за безплодие обикновено започват с гинекологичен преглед и ехографско изследване. След това обикновено се прави фоликулометрия, тест за проходимост на маточните тръби и кръвни изследвания. Кръвните изследвания включват:

1) изследвания за венерически заболявания;

2) полови хормони на ден 2-3 от менструалния цикъл и прогестерон - 7 дни след овулация;

3) пълен панел щитовидна жлеза;

4) панел за основни хранителни недостатъчности и

5) изследвания на надбъбречните жлези, които включват два хормона – кортизол и ДХЕА.


При проблеми със задържането на плода се препоръчват изследвания за тромбофилия. Обикновено, когато всичко друго изглежда добре, но бременност не настъпва или пък имаме загуба на бременности, необходимо е да се направят генетични и имунологични изследвания. Диагноза неизяснен стерилитет би следвало да се поставя само след изключване на посочените по-горе причини за безплодие.


Какво лечение може да бъде приложено? Какво представлява?

При анатомични причини за безплодие (напр. запушени фалопиеви тръби или липсващ яйчник), както и при тежък мъжки фактор, се налага използването на репродуктивни технологии. Методите за асистирана репродукция са различни и включват вътрематочна инсеминация, ин-витро оплождането и /ICSI/ (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката).


При вътрематочната инсеминация, с тънък катетър във вътрешността на матката на жената се вкарва обработен материал от еякулата на партньора или от анонимен донор. Този метод се прилага, когато има проходимост на маточните тръби, доказана овулация и добри показатели на спермалния анализ.


При метода ин витро, чрез хормонални препарати се предизвиква образуването на повече фоликули и отделянето на повече яйцеклетки при жената в един цикъл. Под ултразвуков контрол и анестезия тези яйцеклетки се аспирират и след това се оплождат в лабораторни условия със сперматозоиди от партньора или от донор. След 2-5 дни оплодените яйцеклетки /ембриони/ се трансферират в матката с използването на катетър. Ин витро може да бъде направено и на естествен цикъл, без хормонална стимулация на жената. Обикновено тогава имаме отделяне на само една яйцеклетка.


Когато параметрите на спермограмата са компрометирани (сперматозоидите са недостатъчни, имат нарушена подвижност или морфология) или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат до яйцеклетката или сперматозоида да проникне, се прилага метода /ICSI/.


Какво представлява натуропатичният подход за естествено зачеване при жени и мъже?

Натуропатичният подход към репродуктивното здраве е един алтернативен подход, който е холистичен и ефективен, независимо дали целим естествено зачеване или ще използваме репродуктивна технология. Натуропатията вярва в естествените способности на тялото да самооздравява. А репродуктивното здраве е функция на здравето въобще. Зачеваме тогава, когато сме в най-добра здравословна форма.


Методите, които натуропатията ползва са свързани с промяна на основни житейски навици – начин на хранене, навици за сън и почивка, хигиена на съня, изчистване на токсините от домакинството и взаимоотношенията, спорт и движение, психично и емоционално здраве. Когато си помогнем по този начин, помагаме на естествената способност на тялото си да самооздравява.


Научни изследвания показват, че когато оптимизираме здравето си по този начин, шансовете за естествено забременяване драматично нарастват на 81 %. Освен това, като резултат от подобреното цялостно здравословно състояние, при положение, че все още се налага прилагането на репродуктивни технологии като ин витро, успеваемостта им нараства на 47.1%.


Подготовката преди зачеването лежи в основата на бъдещия успех. Качеството на яйцеклетката и сперматозоида към момента на зачеване е отражение на всичко, което се е случило в живота ви и вашата околна среда през последните четири месеца, та и повече. Фертилитетът към един настоящ момент зависи от цялостното здравословно състояние, хранене, ниво на стрес, насищане на кръвта с кислород, хормонални нива, емоции и още много други фактори през последните четири месеца от живота на един човек. Всеки потенциален родител има възможност значително да подобри фертилитета си и бъдещото здраве на детето си именно в месеците на подготовка преди зачеването му.


Сто и двадесет дни е минималното време, необходимо на една яйцеклетка да узрее и на един сперматозоид – да се формира. Това е и времето, в което можете да оптимизирате здравето на бъдещата ви рожба, като й дадете възможно най-добрия старт в живота. По тази причина и независимо от възрастта и предходното здравословно състояние на бъдещите родители, за да дадете най-добрата възможност на вашето и на партньора ви тяло да оздравеят и доведат до бленуваното от вас бебче, предварителната подготовка за зачеване и на двамата партньори би трябвало да е задължително условие.


За специалиста:

Станислава Льокок е репродуктивен натуропат.

За консултации и връзка с нея: Natural Conception Awareness190 преглеждания0 коментари

Подобни публикации

Виж всички