"Всеки ден ние срещаме хора, които ни учат на нещо ново. Децата са нашите най-добри учители!"

В днешното ежедневие, в което всеки бърза някъде, може би това ни липсва. Търпение.


Разкажете ни малко повече за себе си.

Казвам се Христина Лисник, на 34г. Икономист по образование, но родител по душа. Имам 2 деца, момичета. Габриела на 6г. и Марина 3г. Консултант по носене на бебето вече повече от 3 години от януари 2017. А в момента се обучавам за консултант по кърмене. Собственик на първата библиотека за слингове и ергономични раници библиотека в София.

Открих бебеносенето, когато голямата ми дъщеря беше бебе. Тя категорично отказваше да бъде в количка, а за мен носенето в кенгуру беше равносилно на китайско мъчение.Трябваше да проуча. Сигурна бях, че майчинството може да много по-лесно и по-приятно и бебе и мама да са щастливи. Така открих слинговете и ергономичните раници и в този момент се роди любовта ми към ЕРГОНОМИЧНОТО носене на бебе.


След като се роди малката ми дъщеря, реших да споделя тази любов с по-широк кръг от хора, не само с моите приятели и така се роди идеята да стана консултант и да основа своя библиотека за слингове и ергономични раници.


Как решихте да се занимавате и насочите към работата с личностно развитие и отношенията родители-деца?

Реших да изоставя до известна степен икономическото ми образование, след като на 27-годишна възраст разбрах, че моята най-голяма любов са децата и техните семейства.

За мен усмивките на щастливи бебета и доволни родители за най-ценното нещо в моята работа. А и като родител знам, че по-важно от нашите деца няма и, че много често родителите имат нужда до верен помощник в своя път на родителството.


Вярвате ли, че зад успеха на децата се крият целеустремени и примерни родители? А Вие определяте ли се като такъв?

Абсолютно вярвам! Едно дете, което е било близо до своите родители от най-раннаа възраст, дете, което е усеща любовта и топлината на най-милите си хора израства един успешен и уверен възрастен. Надявам се и вярвам, че аз също съм такъв родител за моите 2 момичета и, че един ден те ще бъдат майки, които ще практикуват привързано родителство и ще отгледат едни уверени в себе си деца.


Как научихте за проекта "Девелопия" и защо приехте поканата да се включите?

След като представител на Девелопия се свърза с мен и след като проучих за какво става въпрос за мен това беше един начин да стигна до все повече родители с цел да им предоставя моите знания и умение, моята подкрепа.


Спомняте ли си често ученическите си години? Какво беше различното тогава и сега?

Да, много често. Все още поддържам връзка с моите преподаватели! Не мога да сравня тогава със сега, но мога само да се надявам, че моите деца ще имат за учители толкова стойностни и достойни хора, каквито бяха моите преподаватели! Хора, на които винаги ще съм благодарна.


Какво липсва на съвремения родител и професионалист, занимаващ се с деца и подрастващи младежи?

Може би малко повече търпение. В днешното ежедневие, в което всеки бърза някъде, може би това ни липсва. Търпение. И време. За последния си рожден ден получих много хубаво пожелание от моя приятелка.Пожела ми повече време. Май това не ми стига. Ако можеше денонощието да е поне 30 часа.


Според Вас кои са най-честите притеснения на родителите - идеята да имат дете или самото отглеждане и грижа за детето?

Днес чух от една моя менторка следния цитат: „ За да станеш по-добър отсега, направи нещо различно от това, което си правил досега“. Някак си ми се струва, че тази мисъл е доста подходяща за родителството, Не знаем какви родители бихме били до момента, в който не станем родители.


Кои са най-важните сигнали и знаци, които родителите не бива да пропускат в ранното детско развитие?

Най-важното за мен е да чуваме децата си. Защото те са деца сега. После вече са големи хора.


Ако бяхте дете какво щяхте да направите отново?

Щях да изживея отново моето свободно детство с всички многобройни приятели и безкрайни часове игри навън.

Каква е ролята на специалистите в ранното детско развитие?

Ние, консултантите по носене на бебето работим с най-малките деца. Главно от новородено до към 12-18-месечна възраст. Т.е ние участваме активно в така наречение четвърти триместък. За нас бебеносенето е естествено продължение на бременността, защото, за разлика от другите бозайници, човешките бебетата се раждат безпомощни и изключително много се нуждаят от нас. Носенето на новороденото бебе в слинг имитира вътреутробните условия, факт поради който е доказано, че носените бебета са в пъти по-спокойни и израстват много по-уверени възрастни.


Вярвате ли, че първите седем години от ранното детско развитие са най-важни? Защо?

Абсолютно съгласна съм. Тогава детето има най-голяма нужда от опора. Тогава се изгражда доверието на детето в нас, неговите родители. А дете, което живее в среда, в която се чуства разбрано и подкрепено в последствие се превръща в достоен възрастен.
19 преглеждания0 коментари

Подобни публикации

Виж всички